Category: Romani

Pričakovanja

Kaj pa vidva čakata? Kdaj bo kaj novega? Zgodba o Jani in Primožu, ki si želita otroka, vendar jima nekako ne uspe zato se odločita poiskati pomoč. Zgodba o kalvariji skozi katero mora par, od preiskav, umetne oploditve, splava. Pričakovanja okolice, pričakovanja samega para, pričakovanja, ki se včasih tudi ne izpolnijo.  

Skrivnostna zapuščina

Knjiga, polna presenečenj, zasukov, prikritega humorja, intimnih prizorov, namenjena vsem ljubiteljem skrivnostnih zgodb s srečnih koncem. Skrivnostna oporoka mlado prekmursko novinarko Jano odpelje na skrivnostno eksotično otočje. Prateta ji namreč zapusti ogromno premoženje, otočje in inštitut, kjer se vršijo raziskovanja o paranormalnem. Na otočje jo spremlja pratetin odvetnik Mark. Med njima se začne spletati romantična vez. Vendar na Jano med odkrivanjem ugank in skrivnostnih zapisov iz oporoke na otoku pretijo mnoge nevarnosti. Jo bo pred njimi zaščitil Mark?  

Karantena

V romanu spremljamo zgodbo treh generacij družine glavnega junaka rentgenologa Andreja Kosa. Zgodba se odvija v letu 2020, ko se je svet in čas zaradi epidemije ustavil. Avtor nas vrne v čas, ko je v državi vladal vsesplošni kaos, ko se je kriza izkoriščala za moč, oblast in pridobivanje dobičkov. Epidemija, ki se je zarezala v življenja vseh nas, je prinesla spremembe tudi v življenje Andreja in njegove, že dolgo odtujene družine. Avtor je ustvaril izredno človeški roman, poln zapletenih medsebojnih odnosov, roman, v katerem se na koncu vsi začnejo zavedati, kaj je v življenju zares pomembno.  

Kavč učiteljice Veronike

Knjiga nam lepo prikaže šolski sistem. Učiteljica Veronika, ki ni več rosno mlada spozna, da se šolski sistem obrača proti njej. To ni navadna učiteljica, ampak nadpovprečna, saj se izjemno trudi za svoje učence, staršem hoče dati vedeti, da skrbi za njihove otroke. Problem nastane, ker nima avtoritete. V romanu vidimo, kake se je sistem spremenil, kako učitelji tekmujejo za napredovanja, otroci med seboj na različnih področjih in starši, ki so se pridružili vsemu temu.  

Diši po dosegljivem

Roman, Diši po dosegljivem, govori o odraščanju v obdobju hladne vojne. Hkrati je to obdobje, ko se je pri nas gradila nova skupnost, življenjski standard se je dvigal. Spremembe so se dogajale tudi čez mejo, nastajale so nove zvrsti glasbe, drugačni filmi, demonstracije proti avtoritetam. Predstavljena je tako na eni strani tesnoba v ozračju vojne in hkrati na drugi strani olajšanje po okupaciji Jugoslavije in začetek razvoja pri nas.

Kjer oljke cveto

Mali ljudje z velikimi srci V romanu izmenjujoče teče beseda o dogajanju in usodah Istranov v času po 2. svetovni vojni. Avtorica je namreč v roman vtkala avtobiografsko noto, saj je bila kot poročevalna novinarka priča mnogim usodam tedanjih ljudi. Nekaj vsebnosti romana je tudi fikcija, oboje se prepleta in bralcu ponudi emocionalno zgodovinski vpogled v tedanje težke čase. Z odvzemom zemlje je bilo Istranom storjeno veliko gorje, a ko so jo z agrarno reformo dobili nazaj, se je to spre-menilo v neopisljivo veselje ter srečo. Rodna gruda je namreč tista, ki slehernega človeka na-polnjuje z upanjem, radostjo ter voljo...

Križanka

Preteklost skozi oči mladih in hvalnica družinskemu življenju Po raznih peripetijah, v katerih osrednjo vlogo odigrajo navidezni brezdomec, podarjeni računalnik in dolga leta zanemarjena skrinja na podstrešju, vse kaže, da bo Nina Andreju postala literarni navdih in sopotnica v življenju. Dogajanje se plete okrog znanih dejstev iz slovenske zgodovine o likvidacijah premožnih meščanov in izobražencev v sicer neimenovanem mestu po drugi svetovni vojni. Kako bo dijak, ki je še komaj dobro pokukal v srednjo šolo, kos zahtevnim nalogam, ki si jih je naložil? Kako bo rešil zapleteno križanko? (Dobreknjige.si)

Ne bom se več drsal na bajerju

Hommage Šiški Zgodba se osredinja na Ivana Kneza, mladega vosovskega kurirja, čigar očeta so, podobno kot avtorjevega, odpeljali v taborišče Dachau. Lado Kralj natančno dokumentira posamezne zgradbe, ulice Zgornje in Spodnje Šiške. Njegovo mladostništvo je prepredeno z nasiljem, bridkostjo, smehom in tudi ljubeznijo. Srce mu ukrade bistra učenka samostanske internatske gospodinjske šole Eva Verdonik. Mladi Ljubljančani ne želijo biti le nemi spremljevalci aktualnega političnega dogajanja. Represiji se uprejo, veliko se jih pridruži partizanom ali pa postanejo kurirji. (Dobreknjige.si)      

Šala

“Konformisti vseh dežel, združite se!” Šala je drugačen roman. Roman brez klasičnega protagonista. Šala bralca nagovarja skozi oči kolektiva, in mu že s tega vidika omogoča, da se z njim še lažje poistoveti, kot bi se sicer. Šala je tudi roman o dveh obdobjih, ki časovno niti nista preveč oddaljeni, se je pa vmes zamenjal politični sistem. Spremenile so se navade in običaji, predvsem pa so se spremenile vrednote. (Dobreknjige.si)  

Zajtrk pod palmami

Izberi življenje, ne vdajo Marsikdo se v starosti znajde na razpotju, kjer obstane in si začne zastavljati vprašanja. Je še kar koli smiselnega za nadaljevanje, ali pa je bolje kar obsedeti in se vdati. Drzen korak protagonistke iz romana je občudujoč, kajti le malokdo bi se v pozni starosti zmogel pobrati iz malodušja in zavrnjenosti. Avtorica nam s tem romanom razstira starostne tegobe in trpljenje nadvse evokativno. Bralcem namreč prebrana knjiga podari globoko misel, da je vredno vedno izbrati življenje.