Category: Biografije in resnične zgodbe

Skozi gosto noč

»ko čitam tvoja pisma, čitam tvojo čudovito sposobnost, ki jo imaš za izražanje svojih jasnih in globokih misli …« Zbirko pisem Skozi gosto noč je uredila Alenka Puhar. Šest let, od 1951 do 1957, so med Slovenijo in Ameriko potovala pisma, ki sta si jih pisala oče in hčerka. On je zelo bolan, reven in preganjan prezgodaj ostarel mož, ona je mlada, polna življenja, ambiciozna. S ponatisom prihaja v slovensko literaturo pomembna novost: vpogled v življenje Borisa Furlana, ki je bil nekoč univerzitetni profesor, pravnik in politik, zdaj pa je kaznjenec na družbenem dnu, ki si samospoštovanje rešuje tako, da...

Mladost v rejništvu

Neža se je zavedala svoje sreče, da sta bili v njenem življenju dve ženski, ki sta jo imeli radi, kot bi bila njuna hči. Nekako je tudi bila. Od obeh. Za Borisa in Nežo je že od nekdaj zaradi neurejenih družinskih razmer, skrbela stara mama Marija. Njena bolezen je počasi napredovala, pogosteje je odhajala v bolnico in otroka sta dlje časa ostajala sama doma. Zaradi tega, je bila mama Marija, primorana otroka oddati v rejništvo. Neža je topel in ljubeč dom našla na kmetiji, pri teti Minki, Boris, pa se je odločil za življenje v Domu Malči Beličeve. Skozi knjigo,...

Igralec

Knjiga govori o igralcu Poldetu Bibiču in njegovi uspešni karieri. Bibič nam v knjigi ponudi spomine na njegovo uspešno igralsko kariero. Začel je na ljubljanski akademiji, v vsej svoji karieri pa je prišel do vrhunskih vlog. Pika na i njegovi karieri je bila Prešernova nagrada. Njegov zapis nam pokaže s kakšno strastjo in modrostjo se je lotil svojega poklica igralca. V zapisih nam pokaže, da igralstvo ni le nastopanje na odrih, prikaže tudi želje in bedo ter neprestano premagovanje majhnosti. Tako, kot je blestel na odru, tako blestijo tudi njegove besede v knjigi.    

Jovanka in Udba: neukročena trmoglavka : blaznost na Titovem rdečem dvoru

Avtor nam v knjigi prikazuje komunistični režim ter ženo diktatorja Josipa Broza-Tita, Jovanko Broz. Za to, da njun zakon ni bil blesteč, nosi odgovornost predvsem Jovanka. Tito ni hotel pravne ločitve, da ne bi nastal nepotreben škandal. Dokončno se je ločil od nje leta 1977. Udba je vedno bdela nad njunim zakonom, zaradi varnosti ter poročala o tem kaj se o njiju govori ter piše v tisku.    

Samo en ples

»Lepoto in polnost doživetij sem že zgodaj skušala izpovedati s plesom, z lepoto gibanja.« Marti Paulin, s partizanskim imenom Brina, izjemno nadarjeni in obetavni plesalki modernega plesa, je vojna sicer uničila sanje o plesni karieri, je pa zato postala odlična in priznana plesna pedagoginja in koreografinja. S pomočjo številnih dokumentov, fotografij, spominov in zgodovinskih podatkov je njena hči rekonstruirala njeno predvojno, medvojno in povojno življenje. Med vojno je bila Marta Paulin, po vojni poročena Schmidt, članica znamenite kulturniške skupine 14. divizije, njen nastop je v svojih vojnih dnevnikih zabeležil tudi Danilo Lokar.