Nekropola

Devetak Jurij

»Nekaj bi ta trenutek rad povedal svojim nekdanjim tovarišem, a občutek imam, da bo vse neiskreno. Živ sem, zato so tudi moja najbolj pristna čustva nekje nečista.« (citat iz knjige)

Roman v stripu je nastal po istoimenskem avtobiografskem romanu Borisa Pahorja, ki v svetovni književnosti velja za enega najbolje napisanih pričevanj o taboriščnem življenju. Mlad tržaški umetnik Jurij Devetak je (večinoma) nespremenjene odlomke iz originalnega besedila spojil s prepričljivimi srhljivimi ilustracijami v ubrano celoto.

V Devetakovi priredbi spremljamo Pahorja na obisk koncentracijskega taborišča Natzweiler-Struthof, kjer je preživel najhujše mesece svojega življenja. Preteklost in sedanjost se v romanu v stripu neprestano prepletata. Stopnice, barake, celice, bodeča žica: vsak objekt, celo bljižnji gozd in travnik, prikličejo pisatelju v spomin tovariše in tovariščice, sojetnike – mrliče, ki se iz taborišča niso vrnili. Misel nanje mu vzbudi “nerazločen občutek krivde”, saj je sam “na teh paštnih doma”.

Mlademu ustvarjalcu je uspelo z likovno govorico ujeti človeške travme in stiske, saj, kot je Zdravko Duša zapisal v spremni besedi, “dober strip da besedi konkretnost in podobi abstraktnost”.