PRIMORCI BEREMO 2015 Slovensko leposlovje – devetič

Primorske knjižnice bodo na Svetovni Dan in Noč knjige, 23. aprila, deveto leto zapored ponudile v branje nov izbor slovenskega leposlovja, ki bo bralcem vse do novembra omogočal bralne poslastice domačih piscev. Skupen bralni projekt primorskih knjižnic spodbuja branje izključno slovenskega leposlovja in utrjuje občutek pripadnosti kulturnemu prostoru, hkrati potrjuje, da se branje domačih avtorjev uspešno postavlja ob bok tujim.

Vključenih je devet splošnih knjižnic iz vse primorske regije, in sicer Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin in Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

Projekt vsako leto finančno podpre Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah.

Letošnji bralni seznam prinaša obsežen izbor 72 naslovov knjižnih del proze in poezije tako virtuozov literarnega ustvarjanja kot tudi manj znana dela ustvarjalcev. Novost je devet naslovov leposlovja za mlade, da bi k branju pritegnili bralce 15+, sedem naslovov pa je mogoče brati tudi kot e-knjigo na bralniku, tablici, telefonu ali računalniškem ekranu, kar je na seznamu posebej označeno.

V osmih letih je 6.259 bralcev, vključenih v projekt, izbiralo med 452 naslovi proznih in 72 naslovi pesniških zbirk in so do začetka letošnjega projekta prebrali kar 45.667 knjig izvirnega slovenskega leposlovja. Projekt že vrsto let premika meje, širi obzorja in daje krila domišljiji in resničnosti, podobam, besedam in vsebinam literatov in poetov. Prav bralci so tisti, ki vsako leto znova vdihujejo novo življenje temu izjemnemu bralnemu projektu in z bralnim užitkom ohranjajo slovenski jezik živ. Pisana beseda v knjigah je enkraten vir za širjenje besednega zaklada in ohranjanje jezika.

Branje razvija sposobnost zaznavanja, dojemanja in interpretacije novih stvari in situacij. Spodbuja delovanje možganov, širi človekovo domišljijo, v kateri si vsak posameznik ustvarja lastne slike. Doprinaša k socialnemu vidiku, saj branje spremeni način, kako reševati težave, hraniti podatke, pripovedovati zgodbe, si razlagati svet, razmišljati o sebi. Nobena druga sposobnost nima tako trdnega vpliva na življenje ter osebni intelektualni razvoj, kot ravno branje.

Knjižnice projekt zaključimo z literarnim večerom ter s podelitvijo priznanj in knjižnih darov za vse, ki so s prebranimi 5 proznimi deli in najmanj 1 pesniško zbirko projekt zaključili. Šteje prav vsak bralec, ne glede na to, koliko del prebere.

Vse knjižnice bodo letošnji začetek projekta obeležile s predstavitvami projekta pred ali na Svetovni dan knjige, z literarnimi srečanji pa bodo 23. 4. 2015 v Idriji gostili Matjaža Pikala, v Tolminu Mileno Miklavčič, v Narodni in študijski knjižnici v Trstu bodo 28. 4. gostili Jurija Paljka, dan prej pa v Pahorjevi knjižnici na Proseku prvič predstavili primorski bralni projekt.

Več o projektu: http://www.tol.sik.si/primorci-beremo/

Podrobnosti lahko preberete na domačih straneh knjižnic.

Za spremljanje skupnih podatkov sodelujočih knjižnic, vmesnih rezultatov ali katerekoli druge informacije v zvezi s projektom Primorci beremo, sem na voljo

Marina Hrs,
Mestna knjižnica Izola,
Tel.: 05 66 31 284/285,
Mobi: 031 321 460 in
E-pošta: marina.hrs@guest.arnes.si