OB DNEVU SLOVENSKIH SPLOŠNIH KNJIŽNIC

7 USPEŠNIH LET PROJEKTA »PRIMORCI BEREMO« – Ko je branje slovenskih avtorjev užitek

9 splošnih knjižnic, 5.331 odraslih bralcev in 38.467 prebranih knjig izvirnega slovenskega leposlovja so sedemletni izkupiček bralnega projekta Primorci beremo. V projektu, ki je letos zaživel aprila na svetovni dan knjige in se zaključil letos na Martinovo, je 895 bralcev od Tolmina do Izole prebralo 7.237 knjig uveljavljenih in manj uveljavljenih slovenskih avtorjev.

Primorski bralci s(m)o tako že 7. dokazali, da se lahko slovensko leposlovje in poezija kosata z uspešnicami svetovnega kova. Med 328 naslovi proznih del in 61 naslovi pesniških zbirk, kolikor jih je v 7-ih letih bilo na bralnem seznamu Primorci beremo, so bralci odkrivali odličnost slovenskega jezika, odstirali pajčolane v spominu davno prebranih del uveljavljenih avtorjev, ali se podajali v literarne svetove mlajše generacije slovenskih piscev. Primorski bralci s tem dokazujemo, da je branje slovenskega leposlovja (lahko) užitek, samo prepustiti se je treba … In verjeti.

Med knjigami iz letošnjega bralnega seznam »Primorci beremo« so bile v 9-ih sodelujočih knjižnicah največkrat izposojene »Cavazza« avtorice Vesne Milek, Flisarjevo »Dekle, ki bi raje bilo drugje«, prozni prvenec Maje Haderlap »Angel pozabe«, Vojnovićeva »Jugoslavija, moja dežela«, med poezijo pa brezčasne »Pesmi štirih«, »Drevo spoznanja« Neže Maurer, ter«Pesmi« Mateja Bora.

Ponosno lahko ponovimo, da se Projekt Primorci beremo uvršča med največji projekt spodbujanja bralne kulture za odrasle v Sloveniji.

Konec novembra in v začetku decembra se bodo po primorskih knjižnicah vrstila srečanja z avtorji in predstavitve knjig, povezane s pričujočim projektom. Letos so v projektu sodelovale naslednje knjižnice: Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin (pobudnica projekta) ter Narodna in študijska knjižnica Trst in z njo Slovenska ljudska knjižnica Damir Feigel v Gorici.

Na teh dogodkih se knjižnice s priznanji in knjižnimi darovi zahvalijo bralcem, ki se iz leta v leto vključujejo v primorski bralni projekt za odrasle.

PREGLEDNICA GOSTUJOČIH AVTORJEV PRIMORCI BEREMO 2013 v knjižnicah
Zaporedna številka in knjižnica Gost zaključnega srečanja Datum zaključnega srečanja
1. Ajdovščina Goran Vojnović 4. 12. 2013

ob 18.30 uri

2. Idrija Vlasta Nussdorfer 22.11.2013

ob 18.30

3. Ilirska Bistrica Neža Maurer 20. 11.2013

ob 18. uri

4. Izola Pesmi in zapisi – Alojza Kocjančiča/ Ines Cergol/ 6.12.2013

ob 19. uri

5. Koper Boris Pahor v začetku decembra

(ko bo zdravje dopuščalo)

6. Nova Gorica Vlasta Nussdorfer 3. 12. 2013

ob 18. uri

7. Sežana Goran Vojnović 3.12.2013

ob 18. uri

8. Trst, Gorica Trst – Meta Krese

Gorica- Tone Frelih

29. 11. 2013

ob 17.30

26. 11. 2013

ob 18. uri

9. Tolmin Zoran Predin 3. 12. 2013

ob 19. uri

Projekt sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Podprli pa so ga tudi naslednji sponzorji: ARTBIRO d.o.o, AVRORA AS d.o.o, BUČA d.o.o, CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA, DRUŠTVO KNJIŽNA ZADRUGA, DRUŠTVO KNJIŽNI KROG, GENIJA do.o., GT-design d.o.o, KUD Apokalipsa, MIŠ ZALOŽBA, MKT d.o.o., KNJIGARNA KONZORCIJ, MLADIKA z.z.o.z. –Trst, MODRIJAN ZALOŽBA d.o.o., MOHORJEVA CELOVEC, NASSA DESELLA d.o.o, PRIMUS, distribucija knjig, STUDIO PRINT d.o.o, ŠTUDENTSKA ZALOŽBA, UMco, ZALOŽBA ARK, ZALOŽBA GOGA, ZALOIŽBA LITERA, ZALOŽBA PIVEC, ZALOŽBA SANJE, ZALOŽBA VED, ZALOŽNIŠTVO TRŽAŠKEGA TISK