Category: Dnevniki in potopisi

David Stegu: ZAKAJ PA NE?

Potopisni opis doživetij in pustolovščin učitelja angleščine, popotnika in gornika Davida Steguja. V knjigi nas avtor popelje skozi domače vasi, hribe in gore ter kraje pod najvišjimi vrhovi sveta, poda se v Nepal in na kirgizijski sedemtisočak Pik Lenin, raziskuje neimenovane predele ameriškega Divjega zahoda, se čudi veselju enih od najbolj revnih prebivalcev Zemlje, odjezdi z Indijanci na občudovanja vredno popotovanje ter doživi srčnost, pogum in odločnost mladih.          

Virgil Šček: DNEVNIŠKI ZAPISI : 1909-1933

Življenje in dediščina Virgila Ščeka, izjemnega primorskega duhovnika in vodilnega predstavnika narodnoobrambnega gibanja primorskih Slovencev v času italijanske oblasti. Knjiga prinaša prvi del Ščekovih dnevniških zapisov, od leta 1911 do konca leta 1933. To so dragocen vir za razumevanje življenja na Primorskem v prvi polovici 20. stoletja. Knjiga razkriva bogastvo njegovih misli in dejanj skozi znanstveno-kritično izdajo, ki vsebuje obsežno spremno študijo, vsebinske opombe urednikov dr. Matica Batiča in dr. Renata Podbersiča ter prevode pasusov v tujih jezikih.

Mitja Zupančič: MILIJON KORAKOV

»Ščurek in pajek« in na stotine kilometrov vzdolž nevarne obale »pokopališča ladij«. Mitja Zupančič, novinar, publicist ter strasten morjeplovec je Severno pot oz. Camino del Norte prehodil skupaj z dr. Ivanom Štuhecem, profesorjem Biotehniške fakultete UL v pokoju. Nadela sta si pohodniški imeni Ščurek in Pajek. V 35 dneh sta na poti spoznavala pestro pokrajino, ljudi in običaje. Vsak dan je obarvan z različnimi izzivi in včasih nepričakovanimi zapleti. Pripoved odlično dopolnjujejo zgodovinski podatki in zanimivosti, ki nam približajo te razmeroma oddaljene kraje. Prijetno branje, v slogu domačnega kramljanja, nas spomni, da Camino ni le duhovnost in kultura. So tudi...

Nataša Rogelja Caf: Trinajsti mesec: portreti morskih nomadov

V Mediteranu po ocenah na jadrnicah živi okoli pet tisoč ljudi. Plovilo je največkrat prvi in večkrat tudi zadnji dom morskih nomadov. Gre za opis presunljivih usod ljudi, ki jim ritem določajo plovba, življenje v skritih pristaniščih in zalivih ter neizogibna srečanja z drugimi. Tudi Nataša Rogelja je leto dni svojega življenja skupaj z družino preživela na morju, daleč stran od ponorelega sveta in spoznavala posameznike, s katerimi so preživeli veliko lepih in manj lepih trenutkov. Vsak izmed njih ima svoj razlog, da se je prostovoljno odpovedal svojemu življenju na kopnem in ga nadaljeval na morju. ( vir: DobreKnjige.si)