Category: Knjige 2023

Rja in kri

Moje besede so neme In svet je gluh. Zato je moja tankočutnost neopazna In steptana pod težo grobega kričanja. Vem, da sem! (Str. 47)

Pesmi

Kadar se takle volk na ovco spravi, Jo pač pospravi in o tem ne pravi, Kako jo je pospravil in zakaj – Ker je pač volk. Kdo mu pa more kaj? (Str. 53)

Cukrarna

Stripovsko predstavljeno obdobje slovenske moderne. Opis, oris in strip življenja, trpljenja, prijateljstev, bolezni, ustvarjanja naših modernistov. Strip, ki je namenjen mladini, vseeno pa služi tudi odraslim bralcem kot plastičen prikaz literarnega obdobja.    

Dama

Knjiga o ženskah za ženske, ki jo je napisala ženska in psihoterapevtka. V njej skuša osvetliti podobo žensk v sodobnem svetu, o napakah in vzorcih, ki se pojavljajo še iz čas patriarhata, o načinih, kako te vzorce spremeniti, popraviti, izkoreniniti in postati dama.   

Po nebeški poti

Po Nebeški poti je potopisna pripoved o desetdnevni hoji v čudoviti naravi, skoraj brez stikov z ostalimi predstavniki vrste in s čudovito priložnostjo srečati se sam s sabo. Camino celeste, kot je pot imenovana, se je piscu ponudila, ko je nepričakovano zagledal oznako z majhno modro ribico, ki pot označuje, nato pa se mu je prikazala še enkrat in ga prepričala, da se odpravi in zapiše svoja doživetja.   

Pričakovanja

Kaj pa vidva čakata? Kdaj bo kaj novega? Zgodba o Jani in Primožu, ki si želita otroka, vendar jima nekako ne uspe zato se odločita poiskati pomoč. Zgodba o kalvariji skozi katero mora par, od preiskav, umetne oploditve, splava. Pričakovanja okolice, pričakovanja samega para, pričakovanja, ki se včasih tudi ne izpolnijo.  

Detektiv Dante

Čisto prava kriminalka, ki se dogaja v Novi Gorici in njeni okolici. Bralce, ki okolje poznajo kar posrka vase, saj se znajdejo med ulicami, potkami in kraji. Knjiga preseneča z zgodbo, sestavo karakterjev in nepričakovanim razpletom.

Jastrebov let

Mladinska pripoved o dečku Linu in treh »Kompanjonih«, prijateljih, ki se veselijo poletnih počitnic in novih dogodivščin, ko jim Linovi starši prekrižajo načrte z odločitvijo, da čez poletje Lin odhaja na morje in počitnic ne bodo mogli preživeti skupaj. Kljub vsemu se počitnice izkažejo za zelo zanimive, pustolovske in celo nevarne.   

Polnočna zvezda

Zgodba o mladi študentki Avery, ki se ji uspe vpisati na elitno univerzo, kjer si privošči vse sladkosti in radosti študentskega življenja. Spozna temačnega in skrivnostnega Ryona… Vendar študentske kroge pretreseta dve nepojasnjeni smrti. Avery se odloči, da bo razvozlala skrivnost. Ji bo uspelo? Fantazijska, detektivska in ljubezenska zgodba obenem. Napeto branje za ljubitelje nekoliko drugačnih knjig.   

Beli volk

Moderna psihološka kriminalka, zmes mitologije, starih skrivnosti, prevar in drog. Tožilec Mio Aurelli s svojo ekipo preiskuje nov primer, tokrat v Kočevskem rogu, kjer globoko v gozdu lovec najde umorjeno dekle z volčjo masko na obrazu. Izkaže se, da je punca prostovoljka v lokalnem lovskem društvu. Stvar se dodatno zaplete, ko se pojavi še drugo truplo. Eden boljših slovenskih romanov, napisan v zadnjih letih.