PRIMORCI BEREMO 2020 SE ZAČNE 1. JUNIJA

Z dnem, ko lahko bralce končno spustimo med police, primorske knjižnice z veseljem sporočamo, da bomo prihodnji ponedeljek, 1.6.2020, pričele s skupnim bralnim projektom Primorci beremo.

Kot vsako leto vam ponujamo pester izbor slovenske  literature različnih zvrsti z namenom, da prav vsak sodelujoči najde knjigo, ki ga bo nagovorila. Projekt se bo kot običajno zaključil v začetku novembra – 11.11.2020. Za uspešno dokončanje bo zaradi krajšega časa branja potrebno prebrati 5 knjig (4 prozne in eno pesniško zbirko), torej eno knjigo manj kot prejšnja leta.

Veseli nas, da se je letos pridružila knjižnica Bena Zupančiča Postojna, ki bo skupaj z Lavričevo knjižnico Ajdovščina,  Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,  Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestno knjižnico Izola, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestno knjižnico Piran, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici spodbujala k branju slovenskega leposlovja.

Letošnji bralni seznam vključuje 74 proznih in pesniških del uveljavljenih avtorjev in jubilantov, hkrati pa daje vpogled tudi v literarne svetove mlajše generacije piscev, ki bi v poplavi knjižne produkcije morda ostali prezrti. Seznam vseh knjig z njihovimi kratkimi vsebinami si lahko ogledate na strani  http://primorci.kcktolmin.si/.

Ponosni smo, da je v trinajstih letih delovanja v projektu sodelovalo preko 11.000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 86.000 knjig slovenskih književnih ustvarjalcev.

Projekt je obojestransko koristen: tako za bralce, ki z branjem slovenskih avtorjev spoznajo, da je slovenska literatura v množici vsakoletnih prevodnih naslovov vredna branja, kakor tudi za avtorje, saj branost njihovih knjig z umestitvijo na seznam Primorci beremo občutno naraste.

Trenutne razmere so nam onemogočile vsakoletno izvedbo uvodnih prireditev, s katerimi smo vse naše bralce povabili k sodelovanju v projektu. Kljub vsemu nam ne bodo preprečile našega poslanstva pri širjenju bralne kulture in verjamemo, da bodo prav bralci tisti, ki bodo kot vsako leto znova vdahnili življenje temu izjemnemu bralnemu projektu, ki s promocijo branja slovenskih avtorjev utrjuje tudi pripadnost skupnemu kulturnemu prostoru in kulturni identiteti.

Primorski in slovenski knjižni prostor tako vsako leto zaživi s prebranimi knjigami s seznama.  

mag. Patricija Višnjevec

direktorica Mestne knjižnice Piran