Primorske knjižnice v skupni akciji že šestnajst let promovirajo slovenske ustvarjalce

April živi v znamenju knjig, saj v tem mesecu praznujemo mednarodni dan knjig za otroke, svetovni dan knjige, Noč knjige, 22. aprila pa vstopamo že v šestnajsto sezono projekta Primorci beremo.

Na skrbno pripravljenem seznamu je letos 88 naslovov slovenskih avtorjev, knjige različnih vrst in žanrov, tudi e-knjige. Za uspešen zaključek akcije je potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko. 

Naša želja je, da se nam pridružijo vsi, ki so akciji zvesti že vrsto let, želimo pa si tudi novih bralcev, ki se bodo vračali med knjižne police. 

Seznam knjig in njihove kratke vsebine si lahko ogledate na http://primorci.kcktolmin.si/, informacije o projektu pa so na voljo na spletnih straneh sodelujočih knjižnic (Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Lavričeva knjižnica Ajdovščina, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Narodna in študijska knjižnica Trst s Slovensko knjižnico Damirja Feigla v Gorici, Mestna knjižnica Piran, Knjižnica Bena Zupančiča Postojna, Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica).

Letošnjo sezono bomo začeli z več dogodki: v goriški knjižnici Franceta Bevka bodo pripravili srečanje z radijskim voditeljem in kolumnistom Mihom Šaleharjem, ki ga bodo lahko spremljali tudi člani izolske knjižnice preko spletnih kanalov YouTube in Facebook. V Mestni knjižnici in čitalnici Idrija se bodo pogovarjali z Markom Pišljarjem, v tolminski knjižnici pa bo Petra Vladimirov predstavila svoj knjižni prvenec. V mesecu maju bosta Narodna študijska knjižnica Trst in koprska knjižnica izvedli skupno prireditev z gostom Edelmanom Jurinčičem, v piranski knjižnici bodo predstavili knjigo Sava in Jolanda,  Lavričeva knjižnica Ajdovščina pa bo gostila ilustratorko Ano Maraž.

Bralno potovanje se bo zaključilo v začetku novembra ob druženju z ustvarjalci in s podelitvijo posebnih priznanj in nagrad.

Veselimo se dejstva, da smemo in zmoremo brati. Vsak zase in hkrati skupaj. 

Za spremljanje skupnih podatkov in vmesnih rezultatov sodelujočih knjižnic v zvezi s projektom Primorci beremo je na voljo kontaktna oseba:

Patricija Višnjevec,  Mestna knjižnica Piran

Tel.: 041 759 719

e-pošta: patricija.visnjevec@pir.sik.si