Stare jedi v novih loncih

Katja Ferletič

Knjiga Stare jedi v novih loncih je opis kulinaričnih navad in praznovanj iz tradicije širše Goriške, zlasti iz sovodenjskega, kraškega in vipavskega sveta.

“Ko imaš srečo, da si se rodil na Krasu, ko si navezan na svojo zemljo, ki ni rjava, je rdeča, ko ti pogled na raznobarvno jesen vsakokrat razneži dušo, si lahko srečen človek.” Citat iz knjige Stare jedi v novih loncih avtorice Katje Ferletic je slavospev domačemu kraju. V knjigi se namreč prepletajo kulinarične navade in praznovanja iz tradicije širše Goriške, zlasti iz sovodenjskega, kraškega in vipavskega sveta.

Knjigo lahko beremo kot kuharski priročnik s številnimi recepti, ali pa kot zbirko krajših zgodb iz vsakdana.V publikaciji je zbranih več pripovedi o povojnem času, ko je družba tudi v teh krajih doživela presenetljiv vsestranski napredek. Ob receptih so življenjske zgodbe malih, preprostih ljudi, pristnih vezi med njimi in vrednot. Avtorica je zbrala pričevanja starejših ljudi, tako da je knjiga etnološki, kulinariči in slikovni zapis navad in vaških zgodb, ki so se dogajala ob meji v povojnem času.

Zadruga Goriška Mohorjeva, 2020