15. tradicionalna bralna akcija v primorskih knjižnicah

Deset primorskih knjižnic je ponovno združilo moči in od 23. aprila do 9. novembra spodbujalo člane k raziskovanju in spoznavanju kvalitetne literature slovenskih avtorjev ter razvijanju bralne kulture.

Tudi letos smo pripravili bralni seznam, na voljo je bilo 86 naslovov knjig, od tega 75  proznih del in 11 pesniških zbirk. Za uspešen zaključek bralne akcije je bilo potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddati bralna znamenja v eno izmed sodelujočih knjižnic (Knjižnico Bena Zupančiča Postojna, Lavričevo knjižnico Ajdovščina,  Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,  Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestno knjižnico Izola, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestno knjižnico Piran, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici).

V letošnjem letu projekt ponovno beleži visoke številke, saj je bilo sodelujočih bralcev in bralk 1.001,  prebranih pa 7.148 knjig, kar pomeni 1.748 knjig oziroma 32 % več kot preteklo leto. Sodelujoče knjižnice bodo na različne načine nagradile svoje bralce:  s priznanji in knjižnimi nagradami ali boni za enoletno članarino.

Najbolj brane knjige z oznako Primorci beremo v letu 2021 so bile:

  1. Erika Johnson Debeljak: DEVICA, KRALJICA, VDOVA, PRASICA
  2. Feri Lainšček: KURJI PASTIR
  3. Petra Pogorelc: RAC
  4. Tadej Golob:  VIRUS

 

Skozi leta trajanja projekta poskušamo primorske knjižnice utrditi prepričanje, da so domači avtorji in slovensko leposlovje ravno tako kakovostni in vredni branja kot tuje uspešnice. Da smo na pravi poti, nam potrjujejo tudi številke – od leta 2007-2021 je 12.905 sodelujočih bralcev prebralo 99.339 knjig slovenskih avtorjev.

Obsežen projekt v manjšem deležu finančno podpira Javna agencija za knjigo RS. Knjižnice se povežejo z založbami in knjigarnami za nakup knjig po ugodnejših cenah, pretežni del finančnega bremena pa ostaja v domeni posamičnih knjižnic.

Več o projektu si lahko preberete na strani: http://primorci.kcktolmin.si/ .

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.