PRIMORCI BEREMO 2018 – od izvira Soče do Sečoveljskih solin

Primorske splošne knjižnice, vse od izvira bistre Soče pa do modrega Jadranskega morja in Sečoveljskih solin, smo tudi letos spodbujale naše bralce, da sežejo po slovenskih avtorjih. Med nekaterimi slovenskimi bralci vlada prepričanje, da domači avtorji niso dovolj zanimivi, in raje segajo po tujih naslovih. S to akcijo je primorskim knjižnicam deloma uspelo to prepričanje spremeniti, saj lepo število bralcev nestrpno, vsako leto znova, čaka na seznam Primorcev, in si od aprila pa do novembra – ko projekt traja – rezervira čas za branje slovenskih avtorjev.

Letos je projekt Primorci beremo potekal dvanajstič zapored v desetih primorskih splošnih knjižnicah. Od 23. aprila do 9. novembra 2018 so imeli naši bralci čas, da preberejo vsaj 5 proznih in eno pesniško knjigo, če želijo projekt uspešno zaključiti in biti deležni priznanja na zaključni prireditvi, ki se bodo v kratkem odvijale v sodelujočih knjižnicah. Tudi v letošnjem letu projekt beleži visoke številke, prebranih je bilo kar 7950 knjig z oznako Primorci beremo. Vseh sodelujočih bralcev in bralk v projektu je bilo 976., tistih, ki so uspešno zaključili projekt pa 782.

Med najbolj branimi knjigami je bil kriminalni roman Pogodba Mojce Širok, ki bo tudi sicer gostja več knjižnic na njihovih zaključnih prireditvah.

  • Mestna knjižnica in čitalnica Idrija – 28. novembra ob 18. uri.
  • Mestna knjižnica Piran – 3. decembra ob 18. uri
  • Lavričeva knjižnica Ajdovščina – 4. decembra ob 18.30.
  • Kosovelova knjižnica Sežana, bo imela zaključno prireditev skupaj z Narodno in študijsko knjižnico Trst – ponedeljek, 10. decembra ob 18. uri v dvorani Zadružne kraške banke na Opčinah

Ostale knjižnice bodo povabile druge goste.

  • Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica bo 20. novembra ob 18. uri gostila Lada Leskovarja in njegovo biografsko knjigo Lado: ena sama ljubezen: življenje in delo Lada Leskovarja.
  • Goriška knjižnica Franceta Bevka bo 22. novembra gostila goriškega pisatelja Mirta Komela in njegov roman Medsočje.
  • Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper pa bo 30. novembra ob 18. uri v glasbeni sobi Glasbene šole Koper gostila Društvo prava beseda, ki bo izvedlo predstavo Zaigrajmo pesnike.
  • V Mestni knjižnici Izola bo 6. decembra ob 19. uri gost Viki Grošelj s svojo knjigo Mingma.
  • V Knjižnici Cirila Kosmača Tolmin bo 4. decembra ob 18. uri Snežana Brumec predstavila knjigo Camino.

Na dogodke, ki jih knjižnice prirejamo ob koncu projekta, so vabljeni tudi bralci, ki pri samem projektu niso sodelovali, in ki mogoče še bodo – drugo leto, ko v aprilu ponovno pričnemo s projektom.

Obsežen projekt v manjšem deležu finančno podpira Javna agencija za knjigo RS. Knjižnice se povežejo z založbami in knjigarnami za nakup knjig po ugodnejših cenah, pretežni del finančnega bremena pa ostaja v domeni posamičnih knjižnic.

 

Več o projektu si lahko preberete na strani: http://primorci.kcktolmin.si/.

 

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.