PRIMORCI BEREMO –STATI IN OBSTATI

ali vztrajna podpora slovenskemu jeziku in Slovencem

Bralna akcija za odrasle, ki združuje ljubitelje branja devetih primorskih knjižnic vse do Trsta in Gorice, je uspešno zaključila enajsti bralni krog. Edinstvena v slovenskem kulturnem prostoru s promocijo branja izključno slovenskega leposlovja žanje tudi letos obilno bralno malho z  987 ljubitelji branja in 8.670 prebranimi knjigami. Navdihujoč podatek, da je  v 11 letih  9.062  bralcev prebralo 70.135 knjig slovenskih ustvarjalcev govori o tem, da  se je vsakoletna akcija usidrala med bralce, bogat izbor zvrsti in avtorjev z bralnega seznama pa ne omogoča zgolj  bralnega užitka in razvedrila, temveč ponuja širok vpogled v domače, kakovostne avtorje in odličnost slovenskega jezika. Začetno skromno zanimanje za branje Slovencev je preraslo v nepogrešljiv kažipot k obsežnejšemu, radovednemu raziskovanju in zanimanju za domača literarna dela, v katerih so tako uveljavljeni avtorji kot tudi dela mlajše generacije slovenskih piscev, avtorji prvencev in jubilanti. Srečanja z  literarnimi ustvarjalci, ki jih prirejajo sodelujoče knjižnice, nudijo obiskovalcem doživetje, ki branju podeli poseben pečat in bralno vzpodbudo.

Dolgoročni, širši cilj te akcije je utrjevanje prepričanja knjižničarjev, da si slovenski avtorji zaslužijo pozornost bralca. Jezik in branje v maternem jeziku je danes ključnega pomena za ohranitev slovenskega jezika in utrjevanje občutka pripadnosti skupnemu  kulturnemu prostoru, je negovanje zapisane, govorjene, slovenske, domače besede, ki jo gradijo slovenski ustvarjalci. Sprehod v domače literarne svetove so bralcem omogočili seznami branja, ki so v vseh letih projekta ponudili 669 naslovov knjig, od tega 561 proznih in 108 pesniških zbirk. Prav zavoljo tega projekta so primorski bralci v zadnjih dveh letih presegli število 8.000 prebranih del slovenskih ustvarjalcev. Letos so jih prebrali za 6% več (482 knjig)  kot leto poprej.

Največ pozornosti bralcev so letošnje leto pritegnila naslednja dela:  Jezero Tadeja Goloba, Hiša Ivane Djilas, Figa Gorana Vojnoviča, Nebesa pod Pohorjem Toneta Partljiča, Otroštvo Mihe Mazzinija, Kronosova žetev Mojce Kumerdej, Jaz.Tina, Vita Divca in Tine Maze, Na tesnobi Damjane Bakarič, Umovadba Vojka Kavčiča,  Les Goriciennes Darinke Kozinc, med pesniškimi zbirkami pa Zima vezilja Svetlane Makarovič, Med tisoči bi te spoznala Mile Kačič in Darwinu zadrhti roka Milana Dekleve.

Bralna veriga, katere zamisel je nastala v tolminski knjižnici, povezuje devet sodelujočih primorskih  knjižnic. Te so:  Lavričeva knjižnica Ajdovščina,  Mestna knjižnica in čitalnica Idrija,  Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin ter Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

Obsežen projekt v manjšem deležu finančno podpira Javna agencija za knjigo RS. Knjižnice se povežejo z založbami in knjigarnami za nakup knjig po ugodnejših cenah, pretežni del finančnega bremena pa ostaja v domeni posamičnih knjižnic.

Letošnji zaključek projekta knjižnice obeležujejo z literarnimi srečanji vse do 8. decembra. Preglednica gostujočih avtorjev Primorci beremo 2017 je po knjižnicah sledeča:

Podrobnosti lahko preberete na domačih straneh knjižnic.

Za dodatne informacije v zvezi s projektom:
Marina Hrs, Mestna knjižnica Izola, Tel.: 05 66 31 284/285, Mobi:  031 321 460 in  E-pošta: marina.hrs@guest.arnes.si