PRIMORCI BEREMO 2016 – Že deset let beremo slovensko leposlovje

Desetletje je že, kar skupna bralna akcija primorskih knjižnic neprekinjeno, letos od 20.4. do 11. novembra, ponuja v branje izbor »domačih« oz. izključno slovensko književnost.

 

V tolminski knjižnici zasnovana akcija s štirimi knjižnicami, katerih namen je bil v poplavi knjižne produkcije poleg tujih avtorjev spodbuditi zanimanje za branje slovenskih piscev, je kmalu prerasla v danes skupni projekt 9-ih vključenih primorskih knjižnic -Lavričeve knjižnice Ajdovščina, Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, Knjižnice Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestne knjižnice Izola, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica, Kosovelove knjižnice Sežana, Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin in Narodne in študijske knjižnice v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

 

Še vedno najširše zasnovana slovenska bralna akcija, namenjena odraslim, s prebranimi 53.277 knjigami in 7.146 vključenimi bralci potrjuje aktualnost projekta. Bralni seznam, ki ga predlagajo sodelujoče knjižnice je, ob upoštevanju letošnjega, dosedaj ponudil izbiro med 595 naslovi slovenskega leposlovja, od tega 499 proznih del ter 96 pesniških zbirk. Število prebranih knjig se je v primerjavi z začetkom bralne akcije podvojilo.

 

Knjižnice v bralni seznam vključijo dela uveljavljenih avtorjev in jubilantov, ter vpogled v literarne svetove mlajše generacije piscev, ki bi v poplavi knjižne produkcije morda ostali prezrti. Nekatere naslove, ki so na seznamu posebej označeni, je možno prebrati tudi v elektronski obliki kot e knjigo. V različnih zvrsteh, od ljubezenskega romana, kriminalk, biografij, potopisov, zgodovinskega, znanstveno fantastičnega romana in drugih, vključujoč tudi poezijo, lahko vsak bralec poišče knjigo, ki ga bo nagovorila.

 

Letošnji bralni seznam prinaša obsežen izbor 71 naslovov knjižnih del, od tega 59 naslovov proze in 12 pesniških zbirk. Čeprav projekt zaključijo vsi, ki preberejo 5 proznih del in 1 pesniško zbirko, šteje vsako prebrano delo. Prav bralci so tisti, ki vsako leto znova vdihujejo življenje temu izjemnemu bralnemu projektu, ohranjajo jezik živ, z bralnim užitkom pa poleg prepoznavnosti in promocije branja slovenskih avtorjev utrjujejo tudi pripadnost skupnemu kulturnemu prostoru in kulturni identiteti. V desetletju je projekt pridobil vrsto bralcev, ki preberejo veliko več kot šest del in pričujejo, da so prav zavoljo sodelovanja v tem projektu odkrili vrsto dobrih zgodb, kar tudi knjižnice utrjuje v prepričanju o smiselnosti in pomenu te vsakoletne bralne akcije, posvečene slovenskim ustvarjalcem pisane besede.

V vseh knjižnicah se projekt začne v tednu slovenske knjige, 20.4., v nekaterih knjižnicah bodo z literarnimi večeri obeležili začetek projekta, in sicer: v Kopru bodo 20.4.v čitalnici F. Tomizze ob 19. uri predstavili Svetilnik Vanje Pegana, v knjižnici Kozina bodo 22.4. ob 18. uri gostili Marka Sosiča, v bovškem kulturnem domu bodo Tolminci 22.4. ob 19. uri gostili B. Repeta in predstavili knjigo Milana Kučana, v Izoli bodo 22.4. ob 19. uri predstavili antologijo Za 200o evrov poezije z Jolko Milič, v Gorici pa bodo v okviru Goriških dnevov knjige predstavili začetek bralnega projekta.

Projekt v manjši meri sofinancira Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah.

Več o projektu: http://www.tol.sik.si/primorci-beremo/

Podrobnosti lahko preberete na domačih straneh knjižnic.

Za spremljanje skupnih podatkov sodelujočih knjižnic, vmesnih rezultatov ali katerekoli druge informacije v zvezi s projektom Primorci beremo je na voljo kontaktna oseba:

Marina Hrs, Mestna knjižnica Izola, Tel.: 05 66 31 284/285, Mobi: 031 321 460, e-pošta: marina.hrs@guest.arnes.si