PRIMORCI BEREMO BO

 

Vsako leto v tednu ob svetovnem dnevu knjige primorske knjižnice pričenjamo s skupnim bralnim projektom Primorci beremo, ki ponuja pester izbor slovenske  literature različnih zvrsti z namenom, da prav vsak sodelujoči najde knjigo, ki ga bo nagovorila.

V tem posebnem času, ko moramo knjižnice imeti zaprta vrata za obiskovalce, smo primorani začetek projekta prestaviti. Kljub temu pa je za bralce, ki vsako leto znova nestrpno pričakujejo začetek projekta, bralni seznam že pripravljen in  vključuje 74 proznih in pesniških del uveljavljenih avtorjev in jubilantov, hkrati pa daje vpogled tudi v literarne svetove mlajše generacije piscev, ki bi v poplavi knjižne produkcije morda ostali prezrti.

Veseli nas, da se je letos pridružila knjižnica Bena Zupančiča Postojna, ki bo skupaj z Lavričevo knjižnico Ajdovščina,  Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,  Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestno knjižnico Izola, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestno knjižnico Piran, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici,   spodbujala k branju slovenskega leposlovja.

Ponosni smo, da je v trinajstih letih delovanja v projektu sodelovalo več kot 10.000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 78.000 knjig slovenskih književnih ustvarjalcev.

Trenutne razmere ne bodo preprečile našega poslanstva pri širjenju bralne kulture in ko bomo knjižnice ponovno odprle svoja vrata verjamemo, da bodo prav bralci tisti, ki bodo kot vsako leto znova vdahnili življenje temu izjemnemu bralnemu projektu, ki s promocijo branja slovenskih avtorjev utrjuje tudi pripadnost skupnemu kulturnemu prostoru in kulturni identiteti.

 

mag. Patricija Višnjevec, direktorica Mestne knjižnice Piran