PRIMORCI BEREMO 2018 – od izvira Soče do Sečoveljskih solin

Bralna pobuda PRIMORCI BEREMO letos beleži že dvanajsto ponovitev.

Primorske splošne knjižnice, vse od izvira bistre Soče pa do modrega Jadranskega morja in Sečoveljskih solin, spodbujajo bralce, da sežejo po slovenskih avtorjih. Na bralnem seznamu je letos 63 proznih in 11 pesniških del. Prevladuje leposlovje za odrasle, nekaj knjig pa je tudi za malo mlajše (ali mlade po srcu) in poljudno-znanstvene literature z različnih področij.

Projekt, ki bo letos odprl svoja vrata na svetovni dan knjige, 23. aprila, sooblikuje vseh 10 primorskih splošnih knjižnic: Lavričeva knjižnica Ajdovščina,  Mestna knjižnica in čitalnica Idrija,  Knjižnica Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestna knjižnica Izola, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestna knjižnica Piran, Kosovelova knjižnica Sežana, Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin, Narodna in študijska knjižnica v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici.

Primorski bralci imajo do 9. novembra čas, da preberejo najmanj pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddajo bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu.

Začetek skupnega bralnega projekta bomo primorske knjižnice obeležile z literarnimi večeri in dogodki, in sicer:

  • v Mestni knjižnici in čitalnici Idrija bo 18. aprila ob 19. uri literarni večer z Davorinom Lenkom in predstavitev njegovega romana Bela pritlikavka.
  • V novogoriški knjižnici Franceta Bevka bo 23. aprila ob 18. uri pri potekal pogovor z Mojco Širok ter predstavitev njenega romana Pogodba. Z avtorico se bo pogovarjala Tina Podgornik.
  • V ponedeljek, 23. aprila, ob 19. uri bo v Mali dvorani Kulturnega doma Bovec tolminska knjižnica predstavila knjigo Naturopatski nasveti in recepti Erike Brajnik.
  • V izolski knjižnici bo 23. aprila ob 19. uri predstavitev knjige V naročju koprske ulice Nevije Benčina Smotlak, s katero se bo pogovarjala Jasna Čebron.
  • V torek, 24. aprila 2018 ob 18. uri bo Kosovelova knjižnica Sežana gostila avtorico Nino Novak Oiseau, ki bo predstavila svoj roman Ko morje poljublja nebo.
  • V Mestni knjižnici Piran (enota Lucija) bo 25. aprila ob 19. uri predstavitev romana Spovin avtorice Anje Mugerli. S pisateljico se bo pogovarjala dr. Megi Rožič.

 

V projektu Primorci beremo je do sedaj sodelovalo 9.000 bralcev, ki so skupaj prebrali več kot 70.000 knjig slovenskih književnih ustvarjalcev. Od projekta imajo obojestransko korist tako bralci, ki berejo kakovostno slovensko literaturo, kot avtorji del, ki so zaradi projekta veliko bolj brana in promovirana, kot bi bila sicer.

Nekatere knjižnice (Piran, Izola, Idrija, Trst, Gorica) bodo svojim bralcem ob svetovnem dnevu knjige, ki sovpada z začetkom projekta Primorci beremo, omogočile brezplačen vpis v knjižnico.

Projekt v manjši meri sofinancira Javna agencija za knjigo RS, knjižnice pa se v tej akciji povežejo z založbami in knjigarnami, ki jim omogočijo nakup knjig po ugodnejših cenah in ponudijo predstavitve avtorjev.

Več o projektu si lahko preberete na strani: http://primorci.kcktolmin.si

Vse podrobnosti o projektu so na voljo tudi na spletnih straneh sodelujočih knjižnic.

Za spremljanje skupnih podatkov sodelujočih knjižnic, vmesnih rezultatov ali katerekoli druge informacije v zvezi s projektom Primorci beremo je na voljo kontaktna oseba:

 

mag. Patricija Višnjevec
Mestna knjižnica Piran,
tel.:  05/671 08 76
e-pošta: patricija.visnjevec@pir.sik.si