PRIMORCI BEREMO 2013 – ŽE SEDMO LETO NAVDUŠENI NAD SLOVENCI

Na svetovni dan knjige, 23. aprila, se tudi letos začenja projekt Primorci beremo v devetih primorskih knjižnicah. Za uradni začetek bodo v Kopru 22. aprila gostili Andreja Medveda, v okviru sedmih Goriških dnevov  knjige bodo v goriški knjižnici od 22. do 26. aprila gostili številne avtorje, v Tolminu bodo 23. aprila branje začeli z Zvonetom Šerugo,  v Trstu pa bodo slovenski bralni projekt predstavili 24. aprila v Tržaški knjigarni na prireditvi Na kavo s knjigo.

Posebnost in edinstvenost tega projekta je branje izključno slovenskega leposlovja, tako sodobnih kot klasičnih slovenskih avtorjev,  in je najobsežnejši projekt spodbujanja bralne kulture med odraslimi v Sloveniji. V šestih letih je do sedaj 4.436 bralcev vseh primorskih knjižnic prebralo kar 31.230 knjig slovenskih romanov, tako proze kot  poezije. Številke potrjujejo, da  so Slovenci zanimivi in dobri in da je kakovostnega branja v izobilju tudi doma. Tisti, ki že vrsto let sodelujejo v primorski bralni verigi, radi poudarijo,  da z veseljem berejo tako že priznane kot tudi mlajše avtorje, posegajo tudi po prvencih, kar 20 % sodelujočih iz vprašalnika, ki je bil izveden med sodelujočimi bralci, pa pravi, da so začeli brati  poezijo, po kateri prej niso posegali.

Z letošnjega seznama lahko člani knjižnice, starejši od 15 let, izbirajo med 60 leposlovnimi knjigami, od tega 51 proznimi in 9 pesniškimi zbirkami, novost je letos ta, da je en naslov slovenskega leposlovja prepuščen izboru bralcev izven seznama. Bralci lahko sodelujejo v vseh spodaj navedenih knjižnicah, v njihovih enotah in potujočih knjižnicah. Če želijo projekt zaključiti, morajo prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddati bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu. Da projekt deluje in živi naprej pa je pomemben prav vsak bralec ne glede, koliko knjig uspe prebrati.

V vseh letih je bilo, vključno z letošnjim letom,  na voljo skupaj 389 naslovov izvirnega slovenskega leposlovja, od tega 328 proznih del  in 61 pesniških zbirk slovenskih piscev. Od vseh sodelujočih jih kar 70 % bralcev projekt Primorci beremo tudi zaključi, med njimi so številni bralci, ki preberejo več kot je potrebno za dokončanje projekta, tudi nekaj izjemnih bralcev je, ki  v času trajanja projekta preberejo s seznama skoraj ali celo  vse knjige.
Projekt bo v vseh sodelujočih knjižnicah trajal do 11. novembra 2013.

Marina Hrs
Mestna knjižnica Izola